Wat is shiatsu?

Shiatsu is Japans voor vingerdruk. Tijdens de shiatsubehandeling wordt in hoofdzaak gebruik wordt gemaakt van vingers, duimen en handpalmen. Shiatsu is een acupressuurbehandeling, ook wel een drukpuntbehandeling genoemd.

Deze oosterse geneeskunst is gebaseerd op het principe dat storingen in spieren, zenuwen, organen en emoties zich manifesteren in het netwerk van meridianen (energiebanen) waar de Qi, levensenergie, doorheen stroomt. Op deze meridianen bevinden zich specifieke punten, de Tsubo-punten.

De Tsubo-punten worden met wisselende druk behandeld waardoor de Qi weer gaat stromen, de balans hersteld en het natuurlijk genezingsproces gestimuleerd en onderhouden wordt.

Ook de spieren, de bindweefsels en de organen worden gemasseerd wat onder andere een verbeterde doorbloeding geeft.

Verder worden met rek- en strekoefeningen de meridianen gerekt en in de gewrichten en spieren ruimte en ontspanning gebracht.

Bij de shiatsu wordt altijd gezocht naar de oorzaak van de klacht. Soms kunnen oude patronen en blokkades zichtbaar worden en zo de mogelijkheid bieden om de dieperliggende oorzaak van de klacht aan te pakken en voor blijvende verbetering te zorgen. Shiatsu is geen symptoombehandeling.

De grondlegger van deze methode is Tokujiro Namikoshi. Hij heeft deze vorm van massage ontwikkeld.  Deze geneeskunst is zowel door de oude Japanse volksmassagekunst (amma-massage) als door de Traditionele Chinese Geneeskunst uit het oude China beïnvloed. Verder heeft Tokujiro Namikoshi veel westers medische kennis geïntegreerd in de behandeling.

Tokujiro Namikoshi heeft shiatsu in Japan op een hoog medisch niveau gebracht. Door het doen van veel onderzoek heeft hij de positieve werking ervan bewezen en is deze vorm in Japan erkend als een officiële, reguliere medische behandelwijze (vergelijkbaar met de fysiotherapie bij ons in Nederland).

Shiatsu is een holistische therapie, dat wil zeggen dat er naar de hele mens gekeken wordt: zowel fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Al deze aspecten spelen mee bij zowel ziekte als gezondheid. De meerwaarde hiervan is dat ook op diepere lagen naar de klacht gekeken wordt en zo oorzakelijker behandeld kan worden met een grotere kans op blijvend herstel.

Shiatsu is een natuurgeneeswijze.

Door middel van shiatsu wordt het zelfhelend en -herstellend vermogen van de mens (het lichaam en de geest) gestimuleerd en ondersteund.

© 2023 Shiatsu Bussum