Wat is acupunctuur?

De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een holistisch filosofische visie van de mens, zijn omgeving en de wereld/het universum. Deze visie is vanuit een duizenden jaren overlevering tot ons gekomen. Deze visie is verder uitgewerkt en toegepast door eeuwenlange empirisch onderzoek en wetenschap. Vanuit deze visie en empirie zijn verschillende behandelvormen ontstaan.

Acupunctuur: Deze vorm van behandeling wordt inmiddels wereldwijd toegepast en ook bijna wereldwijd erkend als werkzaam bij vele aandoeningen. Acupunctuur is een eeuwenoude geneeskunst. Door middel van zeer dunne acupunctuurnaalden die op zeer specifieke plaatsen, de acupunctuurpunten, op een bepaalde manier worden geprikt wordt er een effect nagestreefd. Het doel van de behandeling is altijd balansherstel waardoor het lichaam weer kan genezen en optimaal functioneren.

Traditionele Chinese kruidengeneeskunde, na een uitgebreid onderzoek wordt gekeken welke Chinese kruidenformule ondersteuning kan bieden aan de totale mens. Dit kan op verschillende manieren worden ingenomen zoals theeën, soepen, capsules, poeders en pillen.

Tui Na, de Chinese Acupressuur.

Guasha, is een aloude vorm van schraaptherapie. M.b.v. een Guashasteen worden er afvalstoffen vrijgemaakt en afgevoerd.

Cupping, een intensieve diepte massagevorm m.b.v. vacuum getrokken glazen cups.

Moxa–behandeling, Moxa is het bijvoetkruid. Dit heeft bij verbranding een verwarmende werking. Het kan op verschillende wijzen worden toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van een moxa-“sigaar” die boven bepaalde punten gehouden wordt en daar zijn diepe warmtewerking heeft. Deze therapie wordt o.a. gebruikt bij het doen draaien van een baby in stuitligging.

Voeding: Het bekijken van de voeding en de voedingswijze is een belangrijk onderdeel van de benadering/behandeling van de totale mens met zijn klacht.

Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde wordt gekeken naar de totale mens in relatie tot zijn omgeving, werk, voeding, mentaal welbevinden, slaaphygiëne, stress, levensfase. Als hier sprake is van balans dan zal het zelfregulerend vermogen van de mens optimaal zijn.

In de praktijk wordt altijd behandeld vanuit de kennis van de Traditionele Chinese geneeskunde.
Bovengenoemde behandelvormen worden wisselend toegepast.
De acupunctuur wordt bij elke behandeling toegepast, tenzij er contra-indicaties zijn.

© 2023 Shiatsu Bussum