Wat houdt een behandeling in?

Mocht u een afspraak willen maken dan kan dat via de mail of telefonisch. U ontvangt dan een afspraakbevestiging met een vragenlijst. U kunt deze invullen en terugsturen of meenemen tijdens de afspraak.

In het kader van nieuwe wetgeving ben ik verplicht u een behandelovereenkomst en een artikel m.b.t. uw privacy te laten tekenen.  Beide documenten krijgt u opgestuurd samen met de afspraakbevestiging.

Voor de behandeling is het  belangrijk om te weten wat uw hulpvraag is, het probleem waarvoor u komt en de verwachting die u heeft.
Om vervolgens tot een goed behandelplan te kunnen komen is een inventarisatie nodig van de klacht(en), algehele conditie, mogelijke oorzaken, medicijngebruik enzovoorts.
Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en de eerste behandeling. De reactie op de behandeling geeft ook veel diagnostische informatie.

Er wordt dan een behandelplan opgesteld wat na elke behandeling eventueel wordt bijgesteld. Meestal wordt een combinatie van acupunctuur en shiatsu gegeven. Al behandelend werken we als het ware, als het afpellen van een ui, naar de kern van het probleem. Gaandeweg zult u veranderingen in uw lichamelijk, maar vaak ook geestelijk welzijn merken.

De acupunctuur en shiatsubehandeling vindt plaats op een behandeltafel. In principe wordt op de blote huid behandeld. Om afkoeling te voorkomen wordt men bedekt met handdoeken. Eventueel kan ook behandeld worden over dunne loszittende, liefst katoenen, kleding.

Afhankelijk van de klachten wordt het hele lichaam of delen ervan behandeld.

Het aantal behandelingen en de frequentie wordt bepaald door de ernst en aard van de klacht.

Naast de daadwerkelijke shiatsu en acupunctuur wordt de behandeling ondersteund door (huiswerk-)oefeningen, leefstijl-, kruiden- en voedingsadviezen en gesprek.

Voorbereiding en reacties op de behandeling

Het is aan te raden vóór de behandeling niet te veel te eten in verband met de eventueel toe te passen buikmassage.
Na de behandeling kunt u zich, vooral na de eerste behandelingen, wat moe, soms koud en licht grieperig voelen. Dit zijn normale ontgiftingsreacties van het lichaam.
Sommige mensen voelen zich echter heel energiek na de behandeling.
Het is heel belangrijk in ieder geval tot 2 dagen na de behandeling tenminste 2 liter water of kruidenthee te drinken. Dit om de gifstoffen te kunnen afvoeren.

Het is raadzaam om na een shiatsubehandeling geen zware inspanning te leveren. Doe het die dag lekker rustig aan, des te meer effect heeft de behandeling.

© 2020 Shiatsu Bussum